• PIATACI VO HVEZDÁRNI

          • Dnes sa žiaci piateho ročníka zúčastnili prednášky o kozmonautoch. Dozvedeli sa o tom, aké je to byť kozmonautom, čo všetko to obnáša. Žiaci videli aj Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, ako aj fungovanie kozmonautov na takejto stanici.

            Ďakujeme za mnoho podnetných informácií.

            Bol to zážitok.

          • eTwinning

          • eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá vznikla v roku 2005. Svoju činnosť na Slovensku realizuje pod záštitou Európskej komisie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            eTwinning umožňuje zamestnancom a žiakom všetkých typov škôl spájať sa na diaľku, komunikovať v bezpečnom virtuálnom prostredí, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady, učiť sa navzájom z dobrých príkladov a realizácie projektov.

            Naša škola sa tento rok zapojila do eTwinning projektu s názvom „We love Europe“ pod záštitou základnej školy v Taliansku. Okrem našej školy v tomto projekte sú zapojené školy z Grécka, Turecka, Švédska, Portugalska, Rumunska a dve školy z Francúzska, spolu deväť škôl.

            Cieľom tohto projektu je to, aby sa žiaci naučili, čo všetko nás Európanov spája, čím sme výnimoční a kde siahajú naše korene. Žiaci jednotlivých škôl budú navzájom spolupracovať, vytvoria video/prezentáciu o svojej škole, o svojej krajine, národných tradíciách a zvykoch. Prvou úlohou bolo vytvorenie loga.

            Logá vytvorili:

            Lajčáková Timea 5.B

            Lehotayová Emma 6.B

            Tomášová Timea 6.B

            Fedorčáková Kristína 7.A

            Kunca Richard 7.A

            Bercíková Tamara 8.A

            Drožetskij Dominik 8.A

            Paľo Štefan 8.A

            Fedorčák Marcel 8.B

            Žiaci vyberú jedno, ktoré zašleme partnerským školám. Finálnym hlasovaním sa vyberie najkrajšie logo, ktoré sa bude používať ako oficiálne logo projektu „We love Europe“.

          • Schránka dôvery

          • Záleží nám na tom, aby si sa v škole cítil príjemne, no najmä v bezpečí. Pri príležitosti Medzinárodného dňa tolerancie sme slávnostne odkryli schránku dôvery. Podeľ sa s nami o svoje pocity, postrehy či návrhy, ktoré by sme podľa teba mali zrealizovať. Prosíme ťa, využi ju aj vtedy, ak chceš niekomu pomôcť s jeho problémami. Pokúsime sa ti pomôcť aj v ťažkej situácii, no žiadame ťa, aby si schránku nevyužíval na klamstvá.  Pristupuj k nej rozumne a zodpovedne! 

          • Prednášky Bez drog

          • Dnes sa na našej škole realizovali prednášky pre žiakov 6., 7., 8. a 9. ročníka v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám. Prednášky sa ujal Peter Ramper “Občianske združenie Bez Drog”.

            Žiaci sa dozvedeli o škodlivosti drog, omamných látok, počúvali témy, ako drogy škodia telu, mysli a emóciám. Na kocni každej prednášky napísali svoje pocity, svoj názor, svoje uvedomenie na kúsok papiera s hodnotením prednášajúceho.

            Ďakujeme Občianskemu združeniu “Bez drog “ za pútavé prednášky.

          • PRVÁ POMOC PRI INTOXIKÁCIÍ DROGAMI

          • Súčasťou aktivít Európskeho týždňa boja proti drogám, ktoré sa realizovali v našej škole, bolo aj stretnutie našich ôsmakov so študentkami Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach. Študentky SZŠ odprezentovali prednášku s protidrogovou tematikou a žiakov následne oboznámili so zásadami, ako podať prvú pomoc pri intoxikácií drogami. Praktické aktivity boli zamerané na poskytovanie prvej pomoci po požití drog a pri zlyhaní životne dôležitých funkcií. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Divadelné predstavenie ZBABRANÁ HRA

          • Dňa 15.11.2023 sa žiaci 6.-9. ročníka našej školy zúčastnili na divadelnom predstavení ZBABRANÁ HRA v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. 

            Komediálne predstavenie bolo plné nečakaných komických situácií a skvelých hereckých výkonov, ktoré rozosmiali každého prítomného diváka.

            Ďakujeme za skvelý kultúrny zážitok.

          • Týždeň vedy a techniky

          • V období od 6. do 12. novembra 2023 prebiehal na Slovensku Týždeň vedy a techniky. Jeho cieľom bolo zlepšiť vnímanie vedy a techniky a spopularizovať ich v celej spoločnosti. 

            Pri tejto príležitosti sa dňa 10.11.2023 na našej škole konala odborná prednáška  o letectve, ktorú pripravil a odprezentoval RNDr. Zdeněk Komárek. Žiakom 9. ročníka poskytol zaujímavé informácie o princípe lietania, typoch lietadiel, ich riadení i fungovaní letísk. Zaujímavá prezentácia bola doplnená osobnými skúsenosťami RNDr. Komáreka.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Európsky týždeň boja proti drogám, pripadá na tretí novembrový týždeň. Na našej škole bude prebiehať v týždni od 13.11.2023 do 17.11.2023. Zámerom Európskeho týždňa proti drogám je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog.

            Na našej škole venujeme maximálnu pozornosť tejto problematike. Svedčia o tom aj rôzne aktivity, ktoré sme pre našich žiakov pripravili. Tvorba plagátov, projektov prirodzenou hravou formou, rozvíja nielen estetické a výtvarné cítenie žiakov, ale tematicky sa podieľa na formovaní protidrogových postojov. Počas „týždňa boja proti drogám“ budú učitelia spolu so žiakmi spievať, tancovať, tvoriť, maľovať...

            Tak isto sa do aktivít zapoja aj žiaci druhého stupňa našej ZŠ. Pozrite si aktivity na plagátoch.

            Koordinátori primárnej prevencie Jana Petrová, koordinátor I. stupňa ZŠ a Mgr. Lenka Laurinčíková, koordinátor II. stupňa ZŠ

          • Zážitková biológia

          • "Povedz mi a ja zabudnem. Ukáž mi a ja si možno spomeniem. Zapoj ma a ja pochopím."

            V mesiaci október sme sa počas hodín biológie rozhodli spojiť teóriu s praxou. Vybrali sme sa teda s piatakmi poznávať listnaté a ihličnaté stromy a kry v areáli našej školy.